Norway on a budget: winter edition

Noorwegen staat bekend om zijn prachtige landschap, maar het kan een beetje prijzig zijn om tijdens de wintermaanden te bezoeken. Maar wees niet bang, want ik ben hier om je te helpen de schoonheid van Noorwegen te ontdekken zonder dat je bankrekening wordt geplunderd! Van het noorderlicht tot de adembenemende fjorden, er is genoeg te zien en te doen in Noorwegen. In dit blogbericht delen we onze beste tips en trucs om geld te besparen tijdens je winteravontuur in Noorwegen. Dus pak je koffers en ga mee op ontdekkingstocht in het prachtige Noorwegen!

1. Neem een kookset mee

Als je van plan bent om deze winter naar Noorwegen te gaan, is het slim om je eigen kooktoestel mee te nemen. Het uit eten gaan kan behoorlijk duur zijn, een simpele burger kost al snel €25, dus reken maar uit! Door je eigen kooktoestel mee te nemen, kun je gemakkelijk en goedkoop je eigen maaltijden bereiden en zo geld besparen. Mij is de prijs van het eten in de supermarkt in Noorwegen mee gevallen. Tuurlijk, het is duurder als in Nederland maar het verschil is niet extreem groot. 

Zorg er wel voor dat als je met het vliegtuig gaat, dat je geen gasblikje meeneemt. Dit is namelijk verboden in het vliegtuig. In Noorwegen kun je bijna overal de blauwe campingaz blikjes kopen. Wij hadden een primus gasstelletje bij ons en voor dat gasblikje moesten we naar een speciaalzaak. 

En oja, vergeet je lepel niet! Of neem een pinkel mee, dat functioneert ook! 

 

2. Drink koffie en een stuk gebak in een schattig restaurantje

Maar laat de lunch en het avond eten achterwege. Met name lunch en avondeten zijn namelijk erg prijzige aangelegenheden in Noorwegen. Zorg ervoor dat jezelf voldoende eten bij je hebt zodat je niet in de verleiding komt om toch te gaan genieten van de Noorse keuken. 

3. Boek hotels met gedeelde badkamers 

Er zijn veel hotels in Noorwegen die basic kamers aanbieden met een gedeelde badkamer. Dit is ons prima bevallen en scheelt je echt de helft als je het vergelijkt met kamers met je eigen badkamer. Daarnaast hebben wij ook enkele mooie accomodaties gevonden via Airbnb. 

 

4. Boek ruim van tevoren een huurauto 

Eigenlijk hoef je rondom Tromso maar weinig geld uit te geven aangezien de omgeving zo ontzettend mooi is! Maar als je afhankelijk bent van de tourbus ben je al snel veel geld kwijt. Daarom loont het om een huurauto te huren in Noorwegen. De prijs viel ons ontzettend mee en het heeft ons veel vrijheid opgeleverd. 

 

5. Neem zelf je gear mee 

Sneeuwschoenen, spikes zodat je niet uitglijd en eventueel tourski’s, neem het zelf mee inplaats van het te huren! Boek dan direct een extra tas ruim bagage. En als je nog extra ruimte over hebt: stop extra eten in je ski tas!

 

6. Bereid je goed voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als jij graag naar Noorwegen wil maar geen fortuin wil uitgeven, bedenk je dan goed wat je wil gaan doen. Wil je vooral gaan winter wandelen? Zorg dan dat je alle gear bij je hebt en kies een accommodatie in de buurt van een aantal mooie wandelingen. Zoek deze wandelingen van tevoren uit en bekijk ook of je deze wandelingen kan doen als er veel sneeuw ligt. Wil je gaan tourskien? Lees je dan in waar routes zijn die passen bij jouw niveau. Noorwegen in de winter is een stuk uitdagender, de kou, de sneeuw, het feit dat veel plekken erg afgelegen zijn. Maar met een goede voorbereiding is het een groot avontuur! 

 

7. Boek je vliegtickets op tijd

Noord Noorwegen heeft diverse vliegvelden. Tromsø is de grootste en daar vliegen meerdere malen per week vliegtuigen naar toe vanuit bijvoorbeeld Frankfurt & Dusseldorf. Mocht je graag naar de Lofoten willen dan is het ook de moeite waard om te kijken of het handiger is om te vliegen via Oslo en daarna een vlucht naar Bødo. Vanaf Bødo kan je de ferry pakken naar de Lofoten. 

 

Met deze tips kun je genieten van een onvergetelijke winterse vakantie in Noorwegen zonder al te veel geld uit te geven.

Leave a comment