Op avontuur in Aigüestortes: Ontdek de prachtige Spaanse Pyreneeën

Bergwandelen in Aigües Tortes biedt een onvergetelijke ervaring voor outdoor lovers die op zoek zijn naar avontuur en adembenemende landschappen. Het Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici is het enige nationale park in Catalonië en een van de best bewaarde natuurgebieden in Zuid-Europa. Met kristalheldere meren, indrukwekkende bergen van graniet en gevarieerde flora en fauna, is het gebied de ideale bestemming voor een onvergetelijke bergwandelervaring.

In dit artikel vind je een overzicht van de hoogtepunten van het bergwandelen in de Aigües Tortes, met tips en aanbevelingen voor een onvergetelijk avontuur in de prachtige Pyreneeën.

1. Het Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

a. Het unieke ecosysteem

Aigüestortes is een paradijs voor natuurliefhebbers en een perfect voorbeeld van de belangrijkste ecosystemen die je aantreft in het Catalaanse hooggebergte. Het park strekt zich uit over 40.852 hectare en wordt getekend door bergtoppen van meer dan 3.000 meter hoog, indrukwekkende rotspartijen, ravijnen, bergbeekjes, watervallen en magische dennenbossen. Je kunt er vogels spotten zoals de auerhoen, de zwarte specht, en de lammergier, maar ook wilde dieren zoals de gems en de marmot.

b. Kristalhelder water van magische schoonheid

Een van de meest spectaculaire kenmerken is het Nationaal Park Aigüestortes, met een ongelooflijk waterlandschap. Het water stroomt in verschillende en prachtige vormen, met meer dan 200 gletsjermeren of estanieën, rivieren en beken die ze met elkaar verbinden. Overal waar je komt, wordt je begroet door een adembenemend uitzicht op bergmeren en watervallen. Het is alsof je in een sprookjeswereld stapt waar de natuur hoogtij viert. Het Estany de Sant Maurici is een populaire attractie in het Nationaal Park Aigüestortes. Het ongerepte water wordt omgeven door weelderig groen en torenhoge bergen, waardoor het een lust voor het oog is. Het kristalheldere water van het meer weerspiegelt de majestueuze bergtoppen die het omringen, waardoor een schilderachtig uitzicht ontstaat dat moeilijk te vergeten is. Het Estany de Sant Maurici is slechts een van de vele juweeltjes van dit park, dat bezoekers een glimp biedt van hoe de hemel op aarde eruitziet

2. Wandelroutes in Aigüestortes

Bergwandelen in Aigüestortes biedt talloze mogelijkheden voor beginnende en ervaren wandelaars. Het park beschikt over een uitgebreid netwerk aan goed onderhouden paden, met verschillende moeilijkheidsgraden en afstanden. Van eenvoudige wandelingen tot uitdagende tochten over blokkenterrein door gletsjervalleien, bossen en langs spectaculaire meren, er is voor ieder wat wils.

a. Estany Llong vanuit Vall de Boí

Dankzij de taxiservices vanuit Vall de Boí kun je op grote hoogte beginnen met wandelen. Vanaf de parkeerplaats voert een makkelijk wandelpad langs de oevers van de Sant Nicolau rivier naar Estany Llong, een mooi en helder meer. Deze wandelroute is ideaal voor gezinnen met kinderen.

b. Bergpas Portarro d’Espot en Estany de Sant Maurici

De andere hoofdingang van het nationale park vind je aan de oostkant van het gebied, vanaf het dorp Espot. Via het enorme meer Sant Maurici gaat één van de vele routes verder omhoog over de bergpas van Portarro d’Espot, vanwaar je kunt afdalen naar Boí.

c. Drieduizenders: Comaloforno, Bessiberri Sur, en Punta Alta

Voor wie meer uitdaging zoekt, zijn er in Aigüestortes vele drieduizenders te beklimmen: de Comaloforno (3.033 m), Bessiberri Sur (3.023 m), en de Punta Alta (3.041 m). Deze bergtoppen bieden een spectaculair uitzicht op de omgeving en vormen een uitdaging voor ervaren bergwandelaars.

3. Huttentochten in Aigüestortes

a. Carros de Foc

Een bijzondere huttentocht in Aigüestortes is de 55 km lange Carros de Foc, die je langs de negen berghutten van het gebied voert. Deze meerdaagse tocht is ideaal voor ervaren bergwandelaars die zich volledig willen onderdompelen in het natuurschoon van het park.

De Carros de Foc trek is een relatief nieuwe trektocht, maar heeft al snel de harten van avontuurlijke wandelaars gewonnen. De route werd in 1987 ontwikkeld door de Spaanse bergbeklimmer Lluis Estasen, en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest populaire wandeltochten in de Catalaanse Pyreneeën. De naam “Carros de Foc” betekent “Vuurkarren” in het Catalaans, en is afgeleid van de mythische karren die door de lucht worden getrokken en de Pyreneeën in vuur en vlam zetten.

De Carros de Foc trek is niet alleen populair vanwege de prachtige landschappen en uitdagende wandelroutes, maar ook vanwege de unieke ervaring van het bezoeken van negen verschillende berghutten. Deze hutten bieden niet alleen een veilige en comfortabele plek om te overnachten, maar ook de mogelijkheid om andere wandelaars te ontmoeten en te genieten van lokale gerechten en drankjes.

b. Kortere huttentochten

Dankzij de vele berghutten zijn er voor gezinnen met kinderen en minder ervaren wandelaars zijn ook kortere huttentochten mogelijk in Aigüestortes. Informeer bij de lokale VVV-kantoren en berghutten naar de verschillende mogelijkheden en routes.

C. Op huttentocht met gelijkgestemden

Wil jij graag op huttentocht maar weet je niet hoe? Of heb je niemand om mee te gaan? Van 9 t/m 15 juli organiseert bergwandelgids Femke Treep een supergave tocht in dit gebied. Wil je ook mee? Klik dan hier. 

6-daagse huttentocht in de Pyreneeën!

4. Voorbereiding op je bergwandel avontuur in Aigüestortes

Voor een geslaagd bergwandel avontuur in Aigües Tortes is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg voor geschikte wandelkleding en -schoenen, neem voldoende water en eten mee, en informeer jezelf over de weersomstandigheden en eventuele gevaren in het gebied. Het is ook aan te raden om een gedetailleerde wandelkaart en eventueel een GPS-apparaat mee te nemen, want oriënteren is niet altijd makkelijk in het rotsachtige terrein.

Met deze tips en aanbevelingen ben je klaar voor een onvergetelijk bergavontuur in de prachtige Aigüestortes. Veel plezier en geniet van de adembenemende natuur in de Spaanse Pyreneeën!

 

Leave a comment