Madeira – hike & trailrunning paradise

Madeira, ook wel bekend als het bloemeneiland. Ik heb het eiland te voet & trailrunnend ontdekt! En ik kan je een ding vertellen, het eiland heeft mij echt ontzettend positief verrast. De natuur is prachtig en echt uniek ten opzichte van de Alpen en de trails zijn goed onderhouden en hebben de mooiste uitzichten.

Ik heb dit eiland samen met Stefan in november bezocht. November is ‘off season’ maar hier hebben wij niks van gemerkt. Wij sliepen in Funchal waar het vaak druk was en ook was het relatief druk op de trails. Vaak kozen we ervoor om een trail erg vroeg (zonsopgang) of juist erg laat (zonsondergang) te lopen. Hier hadden we dan ook de spullen voor bij ons. Ik kan me ook voorstellen dat wanneer je midden in het toeristische seizoen gaat dat het eiland ontzettend druk is, dit werd ons ook verteld. Hou hier dus rekening mee als je zelf van plan bent om Madeira te bezoeken. Ook werd ons verteld dat in april & mei de bloemen in bloei staan. 

In dit blogbericht vertel ik je welke trails ik heb gelopen en aan het einde geef ik je nog een aantal tips voor je eigen avontuur op Madeira! Veel leesplezier 🙂

Inhoudsopgave

De trails die ik heb gelopen

ps. niet op volgorde. Ik vond ze allemaal echt geweldig!! 

Veredas da Boca do Risco e Larano

Beeld je prachtige kliffen in, tropische regenwoud paden, vergezichten over de zee, uitgehakte paden in kliffen, dat is deze trial! Je kan doorlopen tot aan Caniçal maar wij hebben ervoor gekozen om op het midden om te keren omdat we de auto hadden geparkeerd vlakbij de kabelbaan Teleferico da Larano. Hier waren een aantal parkeerplekken. Maximaal 20, dus zorg dat je oprijd bent als je deze wandeling wil maken. Deze trail hebben rennend afgelegd. 

PR8 Ponta de São Lourenço

De PR8 is een van de meest bekende wandelingen op het eiland. En daarmee ook een hele drukke wandeling! Wij hebben deze wandeling gedaan vlak voor zonsondergang (en hadden ook hoofdlampjes mee) en dat zou ik zeker aanraden! Hoe later het wordt hoe minder mensen er zijn. De originele PR8 start vanaf een parkeerplaats en is aanzienlijk korter (6 km). Wij zijn al eerder gestart en hebben een prachtig stuk over de kliffen gelopen. Het eerste stuk ging over de weg en daarna begaven we ons al snel op echte trailpaden. Voor mij was dit de meest indrukwekkende run van het hele eiland. Dit was met name zo omdat er veel afwisseling was in de paden, van gemoedelijk tot erg stijl tot trappen en ga zo maar door. Daarnaast maakte het zonsondergang licht de trail echt magisch. Als je op het verste puntje uitzicht hebt op Madeira weet ik zeker dat je verkocht bent! 

Ik zou het niet aanraden om deze trail rennend af te leggen gedurende de dag omdat het extreem druk kan worden. Daarnaast is het laatste gedeelte van de route op komoot over de weg, onze eigenlijke planning was om over trailpaden te lopen maar het was al te donker. 

PR1 & PR1.2 to Pico Ruivo

Over deze trail heb je vast al veel gehoord. Dit is trail die je overal op Instagram voorbij ziet komen, en dat heeft een reden! Met name de route vanaf Pico do Areiero is echt adembenemend mooi! Wij hebben zowel de route vanaf Pico do Arieiro als Achaea do Teixeira gelopen. De route vanaf Pico do Areiro is onze favoriet, sta vroeg op zodat je de zonsopgang kan zien vanaf Pico do Areiro en dan kan je daarna beginnen aan de hike. Er is alleen een grote maar, dit is niet een hike die voor iedereen geschikt is. De hoogtemeters (1000) en de paden die soms gezekerd worden met een staalkabel maar daarna loodrecht naar beneden gaan maakt dit wel echt een hike voor gevorderden. Maar geloof me, je wordt wel beloond met de mooiste uitzichten terwijl het zweet op je voorhoofd staat van het constante klimmen en dalen, er zit bijna geen recht stuk in deze hike. Ps. Je gaat ook door veel tunnels dus vergeet je hoofdlampje niet!

Wil jij toch het adembenemende uitzicht vanaf Pico Ruivo (de hoogste berg zien) maar heb je last van hoogtevrees? Neem dan de route vanaf Achaea do Teixeira, deze gaat geleidelijk aan omhoog en start bij een hele leuke berghut waar je ook wat lekker kan eten!

PR9 Levada do Caldeirão Verde

De PR9 is een hike die gaat langs de Levada’s. Levada’s zijn irrigatiekanalen die het water vanaf de bergen richting de kust brengen. Je start bij een grote parkeerplaats, in november was deze parkeerplaats voor driekwart vol toen wij begonnen aan de hike (we waren er rond 12u). Bij de parkeerplaats is ook een schattig huisje waar je koffie kan kopen. Daarna vervolg je je weg langs de levada’s. Deze lopen door een gebied wat aanvoelt als een regenwoud en je komt tijdens deze hike ook een aantal tunnels tegen dus vergeet je hoofdlampje niet! Wij zijn gaan wandelen tot de waterval. Het staat overal aangegeven dat de waterval gesloten is. Ook vlak voor de waterval staat een bord met dat de waterval gesloten is maar hier omheen loopt een pad en iedereen loopt stiekem door naar de waterval (we zaten daar met ongeveer 10 andere mensen). En geloof me: deze waterval is de moeite waard! Je hebt echt het gevoel dat je midden in een regenwoud zit met de mysterieuze wolken en dan al dat water wat naar beneden klettert. Na een verfrissende duik zijn we weer terug gelopen via hetzelfde pad naar de auto! De paden kunnen soms smal zijn en als er tegenliggers zijn is het soms even onhandig maar de drukte viel voor ons heel erg mee. 

  • Link naar komoot
  • 11,6 km
  • *hoogtemeters op komoot kloppen niet. Deze zijn namelijk veel minder dan 600 hoogtemeters. Ik denk eerder maximaal 200

PR 6.1/6.2 Lago do Vento

Wij zaten te eten in een heerlijk restaurantje en daar kwamen we in gesprek met de ober. Hij vroeg ons wat we van het eiland vonden en wat we verder van plan waren. Toevallig stond de hike richting de 25 fonteinen de volgende dag op onze planning. De ober vertelde ons over de relatief nieuwe route richting Lago do Vento wat ook in dat gebied lag. Desondanks hadden we toch besloten dat we de 25 fonteinen walk wouden doen want deze is erg bekend, MAAR…… toen kwamen we aan op de parkeerplaats en zagen we hoe ontzettend veel auto’s er stonden. Wetende dat het een route is die maar een pad heeft, dus hetzelfde pad heen en terug hadden we toch zoiets van, we gaan voor de route van de ober. 

En ik kan je weer zeggen; positief verrast & een woord heel vaak gezegd, namelijk; WAUW, WAUW, WAUW! Op onze route zijn we maximaal 10 andere mensen tegen gekomen en de waterval Lago do Vento hadden we bijna voor onszelf. Het momentje dat ik ineens de waterval zag, kippenvel! De route er naar toe voelde als een sprookjesbos en de waterval was echt de kers op de taart! Vanaf de waterval kun je naar Rabaçal lopen en daar kun je een hapje eten bij een schattig restaurantje. Als je wil kan je vanaf hier ook nog de 25 fonteinen hike lopen maar toen wij er waren was die ontzettend druk. Vanaf het restaurant loop je over een dirtroad terug naar de parkeerplaats. Als je geen zin hebt om te lopen kan je ook in de shuttle stappen tegen een vergoeding. 

Tips & tricks

Huur een auto

Wij hebben 10 van de 12 dagen een auto gehad en geloof me maar, dat is echt ideaal! Het openbaar vervoer in Madeira is ook een optie maar dit beperkt je ontzettend omdat de meeste bussen voor 10:00 vertrekken en minimaal dubbel zo lang onderweg zijn. Onze auto koste €260 voor 10 dagen inclusief all risk verzekering. Ik raad je zeker aan om deze verzekering te nemen. Even een waarschuwing, ondanks dat wij de verzekering hadden afgenomen bij de auto verhuur probeerde de auto verhuur op het eiland ons nog een verzekering aan te smeren. Dit hebben wij natuurlijk al tig keer gehoord omdat we veel reizen maar bij deze: 1 all-risk verzekering is genoeg en een online all-risk verzekering is ALTIJD goedkoper. 

Overnachten in Funchal

Wij hebben ervoor gekozen om een hotel in Funchal te boeken. Hier hebben we voor gekozen omdat we het leuk vinden om uit eten te gaan en ik vond zelf de keuze aan goede restaurants in Funchal ontzettend groot. Wil je daar meer over lezen? Klik dan hier voor een blog wat ik over eten in Madeira heb geschreven. Verder is Funchal een goede uitvalsbasis aangezien de wandelingen en andere highlights over het hele eiland verspreid zijn. Vanaf Funchal naar het verste puntje (Porto Moniz) is een uurtje rijden. 

Waar je wel op moet letten is dat het in het centrum druk kan zijn. Met name als er een groot cruise ship komt. Daarnaast is het goed om of een hotel te boeken waarbij je toegang hebt tot een gratis parkeerplaats, of ervoor te zorgen dat je bij een parkeerplaats in de buurt zit. De parkeerplaatsen op straat kun je maximaal een uur gebruiken. 

TIP! Mijn aanrader is om een hotel of appartement te zoeken dichtbij de Parque 2000 in Funchal. Voor deze parkeerplaats betaal je €4,50 per dag en je kan er dag & nacht in. En vooral de goedkopere hotels bieden geen gratis parkeerplaatsen, maar dat heb je dan op deze manier fijn opgelost :)! 

Wij hebben zelf in drie verschillende plekken geslapen omdat we extreem last minute besloten hadden dat we naar Madeira gingen en omdat we niet te duur wouden slapen. Daarin raad ik vooral Edificio Charles 202 of 203 aan. Zeer nette kamers voor een zeer aantrekkelijke prijs. Ps. dit is mijn eerlijke mening, je moet zelf maar even googelen! 

Verwacht ook slecht weer

Je kunt alle seizoenen in een dag beleven, that’s Madeira! Het is vaak goed weer in Funchal en als je dan richting de bergen kijkt zie je de wolken al hangen. En waar wolken zijn, kan regen & heel veel wind zijn! Zorg er dus voor dat je regenjack altijd in je tas zit en vergeet ook je reddingsdeken niet (die mag je überhaupt nooit vergeten..). Daarnaast is een buff echt een redding als het weer ineens omslaat. 

Maar, het positieve is dat je dus slecht weer kunt ervaren in de bergen, naja slecht; ik vind wolken en een beetje wind juist heerlijk! Maar als je dan weer terug rijd naar Funchal rij je de zon weer tegemoet! We hebben geen enkele dag gehad dat de zon niet scheen in de middag in Funchal! Ps. That also means: prachtige zonsondergangen! 

De cruise schepen.....

Ja, een compleet ander onderwerp waar ik je toch wel even voor wil waarschuwen: de cruiseschepen. En dan vooral de bijbehorende mensen op de cruise schepen. Dagelijks meren er veel schepen aan in Funchal. De meeste schepen zijn niet extreem groot maar als je door het centrum loopt en je denkt, wat het is extreem druk (en grijs… > haarkleur, haha!), kijk dan even of er een groot schip is aangemeerd en dan weet je de reden! Wij hebben schepen gezien die meer dan 6.000 mensen aan boord kunnen hebben. Deze mensen komen voor één dag naar Madeira en zijn overwegend grijs en niet zo sportief. Überhaupt moet je je realiseren dat in Funchal veel oudere mensen zijn, laat je dus niet afschrikken want alle jonge & sportieve mensen gaan richting de bergen overdag. 

Ik hoop dat je wat aan de tips hebt en ik wil graag afsluiten met;
Madeira heeft me echt verrast met haar magische schoonheid!

Leave a comment