Onderzoek liegt er niet over: tijd doorbrengen in de natuur is goed voor onze gezondheid, zowel fysiek als mentaal. De natuur heeft herstellende kwaliteiten en zorgt ervoor dat je kan opladen. Stress- en spanningsklachten nemen af. Deze effecten zijn nog sterker wanneer je beweging toevoegt.
Een huttentocht is een fantastische ervaring, waarbij er veel positieve gevoelens vrijkomen (denk alleen al aan die prachtige blauwgroene bergmeren, besneeuwde toppen, groene alpenweiden vol wilde bloemen). Toch gaat zo’n tocht vaak ook gepaard met uitdagingen. Hoewel je ver weg bent van je dagelijkse beslommeringen, gaat je brein gezellig mee. Ook kan een huttentocht best een fysieke uitdaging zijn, en dat is vaak het moment waarop kritische gedachten of negatieve emoties als angst, en frustratie naar boven komen.
Een kleine greep uit de gedachten die voorbij kunnen komen:
- ‘ik kan dit niet, ik haal het nooit’
- ‘ik durf niet’
- ‘je bent niet goed genoeg’’
- ‘dit doet pijn, ik ben zwak’
- ‘loop eens door, schiet eens op’
Wanneer je teveel door deze gedachten gegrepen wordt kunnen ze je je plezier in de tocht flink gaan tegenwerken. Je raakt in jezelf gekeerd en vergeet om je heen te kijken en te genieten van de tocht.
Hoe ga je hiermee om? Wat hierbij kan helpen is jezelf te oefenen in mildheid naar jezelf, ook wel zelfcompassie genoemd. Zelfcompassie is een krachtige vaardigheid die je kan helpen bij het omgaan met pijnlijke gedachten en moeilijke emoties. Bij zelfcompassie behandel je jezelf met dezelfde vriendelijkheid, zorgzaamheid en meelevendheid als je een goede vriend zou behandelen.
Hoe doe je dat dan, milder zijn voor jezelf?
Oefening: wandelen met vriendelijkheid – probeer tijdens het wandelen eens de volgende stappen te doorlopen:
stap 1: Opmerken – Neem tijdens het wandelen een moment om bij jezelf in te checken: hoe voel ik me? Welke gedachten staan op de voorgrond? Hoe voelt je lichaam aan? Is het ontspannen en energiek? Of voel je je gespannen of moe?
Ga na bij jezelf: op welke manier bekritiseer en beoordeel jij jezelf? Wat doet dat met je lijf? En met je motivatie? Wordt je er gemotiveerder van, of voel je je er eerder door ontmoedigd? Lukt het je nog te genieten van je omgeving?
stap 2: Wat gun je jezelf? Sta vervolgens stil bij de vraag: wat gun ik mezelf op dit moment? Kan ik mezelf op een vriendelijker, zorgzamere manier toespreken om mezelf te steunen of te motiveren? Luister of er iets vanzelf opkomt. Misschien is het vertrouwen, rust, of moed, of een steunende,relativerende opmerking.
Herhaal deze wens als een kort eenvoudig zinnetje, op het ritme van de stappen die je zet (een paar voorbeelden:: ik gun mezelf dat ik het wat rustiger aan doe, of: ik gun mezelf moed, of: ik wens mezelf het vertrouwen dat ik het kan, ik gun mezelf de ruimte om te genieten van het uitzicht).
Wanneer je opmerkt dat je flink de pas er in hebt maar je benen eigenlijk best zwaar aanvoelen kan een vriendelijke actie ook zijn om een wat rustiger loopritme aan te nemen, of jezelf een pauze te gunnen.
Wanneer je merkt dat je het moeilijk vindt jezelf iets vriendelijks toe te wensen, denk dan eens aan een denkbeeldige vriend die onvoorwaardelijk er voor jou is, vriendelijk is, meelevend – wat zou diegene in dit geval tegen je zeggen?
Je kunt deze oefening zo kort en zo lang maken als jezelf wilt. Ook kan het fijn zijn jezelf iets vriendelijks toe te wensen voorafgaand aan een langere hike – en deze ene wens als leidraad of intentie te nemen tijdens je wandeling.
———————-
Wij zijn Rens en Sanne, beiden GZ-psycholoog en zelf dol op wandelen en de natuur. Tijdens lange afstandswandelingen merkten we het allebei keer op keer: hoe de grootsheid van de natuur kan helpen om los te komen van de dagelijkse routine, te relativeren, het contact met jezelf te herstellen en de dingen die er écht toe doen in het leven weer meer te gaan zien en voelen. Vanuit deze ervaringen en de behoefte om deze te delen werd ons bedrijf Bergcompas (www.bergcompas.nl) geboren. Tijdens de ontwikkelingstochten die we organiseren nemen we je graag mee op ontdekkingstocht door de bergen en naar jezelf.
Binnenkort (13 tot en met 17 juni) vindt de 5 daagse huttentocht ‘ontdek jezelf in de bergen’ plaats in het mooie Rätikon gebergte in Oostenrijk. Nicky zal hierbij mee gaan als berggids en daarnaast dagelijks yoga verzorgen. Tijdens de tocht is er uitgebreid aandacht voor het ontwikkelen van jouw eigen vriendelijke stem en hoe je om kan gaan met de hindernissen die jou in de weg staan om het leven te leiden dat bij je past.
Bekijk onze site voor meer informatie (https://bergcompas.nl), of volg ons op instagram (berg_compas). Er zijn nog een paar plekjes vrij dus schrijf je snel in!