De perfecte bergwandelschoen, advies van bergwandelgids Nicky Brouwer

Een berghuttentocht is een onvergetelijke ervaring en het kiezen van de juiste bergwandelschoenen is essentieel om optimaal te genieten van je avontuur. Maar met zoveel opties op de markt, kan het kiezen van de perfecte bergwandelschoen een uitdaging zijn. Ik raad je vooral aan om verschillende schoenen uit te proberen maar ook om die klakkeloos uit te gaan van het advies van de winkel. Mijn ervaring is namelijk dat in Nederland er vaak verkeerd advies wordt gegeven, schat de persoon die je helpt dus eventjes in en als hij of zij nog maar weinig berg ervaring heeft, ga dan vooral ook naar een andere buitensportwinkel. Bergschoenen zijn namelijk een persoonlijke maar ook dure aangelegenheid. Ik heb zelf zeer goede ervaring bij de Soellaart in Haarlem, Van bemmelen outdoor in Zoeterwoude en op plek 1 staat René Vos Outdoor & Sports Gorssel. Als jij al van jezelf weet dat je ‘moeilijke’ voeten hebt, boek dan bij Rene Vos een analyse. 

Mocht je nu niet in de gelegenheid zijn om naar een winkel te gaan, lees dan dit artikel! In dit artikel geef ik je tips en advies over hoe je de ideale bergwandelschoen selecteert voor je huttenwandeling en zorgen we ervoor dat je goed voorbereid bent op je volgende avontuur in de bergen. Als je op een linkje klikt en je besluit een schoen te kopen krijg ik een hele kleine commissie, hierdoor kan ik deze artikelen voor jullie blijven schrijven :)! 

Zo, let’s dive into bergwandelschoenen! 

1. Bepaal de juiste categorie bergwandelschoenen

Bij het kiezen van bergwandelschoenen is het belangrijk om rekening te houden met de categorie van de schoen. Wandelschoenen worden ingedeeld in verschillende categorieën, variërend van A tot D. Deze indeling is gebaseerd op de stijfheid van de zool en de stevigheid van de schoen. Bij de aanschaf van je schoen is het belangrijk om te bedenken waar jij de schoen voor wil gebruiken. Wil je lekker wandelen in Nederland en zo af en toe ook een huttentocht maken in Oostenrijk? Kies dan een B schoen. Weet jij nu al dat je ook graag de gletsjer op zou willen later? Ga dan voor categorie C en kies een schoen waar je stijgijzers op kan bevestigen!

Categorie A: Lichte wandelingen

Categorie A bergwandelschoenen zijn laag en flexibel, en zijn zeer geschikt voor lichte wandelingen op vlak terrein, zoals bospaden en goed begaanbare bergpaden. Deze schoenen bieden veel bewegingsvrijheid en zijn ideaal voor dagwandelingen waarbij je geen uitdagend terrein of zware bepakking tegenkomt.

Mijn advies voor Categorie A: North face vectiv of de lage schoenen van Salewa

Categorie B: Bergwandelingen en huttentochten

Bergwandelschoenen in categorie B zijn steviger en hebben vaak een hogere schacht, waardoor ze meer geschikt zijn voor bergwandelingen en huttentochten. Deze schoenen bieden extra steun aan je voeten en enkels en zijn ideaal voor het lopen op rotsachtige paden en uitdagender terrein. Categorie B bergwandelschoenen zijn de meest populaire keuze voor huttenwandelingen en meer uitdagende bergtochten.

Categorie B/C: De schoen voor hoogalpiene huttentochten.

Deze categorie is een soort van tussen categorie die je als maar meer op de markt ziet. Enkele van deze schoenen zijn zelfs stijgijzervriendelijk. Hierdoor heb je een mooie bergschoen als jij de gletsjer wil ontdekken maar geen interesse hebt in het ruigere klimwerk. De b/c schoen die ik aanraad en die ik ookal jaren heb is de Hanwag Tatra II Wide. 

Categorie C: Hoogalpiene tochten en gletsjers

Categorie C bergwandelschoenen zijn nog stugger en steviger dan categorie B schoenen en zijn speciaal ontworpen voor hoogalpiene tochten en het lopen op gletsjers. Deze schoenen hebben vaak een stijvere zool en zijn vaak compatibel met stijgijzers (niet altijd! Check dit!!), wat essentieel is voor het veilig lopen op sneeuw en ijs. Categorie C bergwandelschoenen zijn niet geschikt voor lange afstanden op vlak terrein, vanwege hun stijfheid en beperkte bewegingsvrijheid.

Ik ben zelf onwijs blij met mijn Mammut Taiss. Dit is een super lichte maar toch stevige en stijgijzervaste bergschoen.

Categorie D: Zware trektochten en alpine beklimmingen

Categorie D bergwandelschoenen zijn speciaal ontworpen voor zware trektochten en alpine beklimmingen in hooggebergte, waarbij je langere tijd op sneeuw en ijs loopt. Deze schoenen zijn zeer stijf en bieden maximale ondersteuning en bescherming, maar zijn minder comfortabel voor lange afstanden op vlakke paden.

2. Kies het juiste materiaal voor je bergwandelschoenen

Het materiaal van je bergwandelschoenen speelt een grote rol in het comfort en de prestaties van de schoen. Er zijn verschillende materialen waaruit je kunt kiezen, zoals leer, synthetisch materiaal of een combinatie van beide.

Leer biedt goede ademende en isolerende eigenschappen, maar is voor sommige mensen minder aantrekkelijk vanwege ethische overwegingen. Synthetische materialen zijn vaak lichter en sneller drogend dan leer, maar kunnen minder duurzaam zijn en minder goed ademen.

Waterdichtheid is een belangrijke eigenschap om te overwegen bij het kiezen van je bergwandelschoenen, vooral als je in natte of vochtige omstandigheden wandelt. Veel bergwandelschoenen zijn voorzien van een waterdicht membraan, zoals Gore-Tex, wat zorgt voor een goede balans tussen waterdichtheid en ademend vermogen.

En als laatste is gewicht natuurlijk ook van belang! Een hele lichte bergschoen zorgt ervoor dat je lijf minder belast wordt dan een zwaardere bergschoen. 

3. Zorg voor een goede pasvorm

Een goede pasvorm is essentieel voor comfortabel wandelen in de bergen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd neemt om verschillende schoenen en maten te passen en laat je adviseren door een expert.

Houd rekening met de volgende tips bij het passen van bergwandelschoenen:

  • Pas schoenen in de middag: Je voeten zwellen gedurende de dag enigszins op, dus het is het beste om bergwandelschoenen in de middag te passen.
  • Draag wandelsokken: Draag je wandelsokken tijdens het passen van schoenen, zodat je een realistisch beeld krijgt van hoe de schoenen zullen aanvoelen tijdens het wandelen.
  • Zorg voor voldoende ruimte: Je tenen moeten vrij kunnen bewegen in de schoen, zonder dat ze tegen de voorkant van de schoen stoten. Er moet ongeveer een vingerbreedte ruimte zijn tussen je langste teen en de voorkant van de schoen.
  • Let op knelpunten: Zorg ervoor dat de schoen nergens knelt en dat je voet stevig op zijn plaats blijft zonder te schuiven in de schoen.

4. Probeer verschillende merken en modellen

Er zijn veel verschillende merken en modellen bergwandelschoenen op de markt, dus het kan de moeite waard zijn om verschillende opties te proberen. Bekende merken, zoals Meindl, Lowa en Hanwag, bieden een breed scala aan bergwandelschoenen met verschillende eigenschappen en pasvormen. Elk merk heeft ook zijn eigen pasvorm. Mijn ervaring is bijvoorbeeld dat ik altijd uitkom op Mammuts of Hanwags terwijl mijn vriend Scarpa en La Sportiva heeft. Wij hebben dan ook totaal andere voeten. 

5. Heb je eindelijk de perfecte schoen gevonden? 

Zorg er dan voor dat je deze goed verzorgd! Als jij de bergschoen goed onderhoud dan kan die zo 10 jaa mee gaan omdat je de zool kan laten vervangen. 

Succes met je bergwandelschoen zoektocht! 

Leave a comment